• 778
  • 1

Witaminy zawarte w naszej diecie mają pozytywny wpływ na cały organizm. Wygląd włosów, skóry i paznokci pokazuje ogólny stan organizmu. Kontrolując ich stan można odkryć pojawiające się problemy zdrowotne. Sposób odżywiania się oraz styl życia mają ogromny wpływ na wzrost, rozwój oraz ilość wypadających włosów. Jest to oczywiście powiązane z witaminami oraz mikro i makroelementami, których ludzie ciało nie jest w stanie wytworzyć samemu. Dlatego muszą one zostać dostarczone z pożywieniem.

Stres

Bardzo duży wpływ ma także występowanie sytuacji stresowych, które powodują wytwarzanie pewnych substancji, wpływających negatywnie na wzrost i rozwój włosów. W dzisiejszym artykule powiemy sobie o najważniejszych składnikach diety, które należy spożywać w dużej ilości, szczególnie w sytuacji wypadających włosów. Największa ilość witamin i minerałów znajduje się w owocach i warzywach, dlatego to one powinny stanowić znaczną część diety.

Bardzo ważne jest także spożywanie dobrej jakości białka, najlepiej kilka razy w tygodniu. Należy mieć na uwadze, że nasz organizm na samym początku zaopatruje składnikami odżywczymi ograny, takie jak serce, mózg itd., a następnie odżywia włosy, skórę i paznokcie. Dlatego tak ważne jest spożywanie jak największej ilości dobrych składników. Należy także pamiętać, że witaminy oraz składniki mineralne w większości nie są przechowywane w organizmie, a zużywane po spożyciu.

Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zbalansowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Główne składniki pokarmowe jakie można wyróżnić w pożywieniu to węglowodany, białka, tłuszcze witaminy oraz minerały. 

Białka

Jednym z najważniejszych składników włosa jest keratyna. Jest to bardzo specyficzne białko. Swoją wytrzymałość zawdzięcza siarce. W budowie chemicznej tego związku można wyróżnić mostki dwusiarczkowe, które warunkują ogromną wytrzymałość keratyny. Dlatego do posiadania silnych, pięknych włosów konieczne jest spożycie sporej ilości siarki. 

Siarka dodatkowo wchodzi skład kolagenu, czyli składnika skóry. Dlatego jej spożywanie ją ujędrnia, powoduje także młodszy wygląd i szybsze procesy regeneracyjne skóry. Dodatkowo spożywanie siarki spowoduje poprawę wyglądu i zdrowia paznokci.

Największym źródłem siarki w diecie są aminokwasy siarkowe dostępne w białku zwierzęcym. Aminokwasy siarkowe, poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci to cystyna i metionina. 

Obydwa aminokwasy znacznie się od siebie różnią, jednak w organizmie pełnią równie istotną rolę. Metionina jest aminokwasem egzogennym, czyli takim jaki należy dostarczyć z pożywieniem, ponieważ organizm samodzielnie nie potrafi go wytworzyć. Natomiast cystyna to aminokwas endogenny, syntetyzowany w ludzkim organizmie. 

Konieczne jest systematyczne dostarczanie niezbędnych aminokwasów siarkowych w pożywieniu. Są one stale wykorzystywane do budowy włosów, a nie ma możliwości ich magazynowania w organizmie. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby w codziennej diecie występowały takie produkty jak: ryby, mięso, nabiał, jajka czy rośliny strączkowe. Także otręby pszenne czy płatki owsiane zawierają znaczną ilość cystyny. Siarkę można także znaleźć w takich produktach jak czosnek, cebula, groch, kapusta czy podroby.

Węglowodany

Spożywanie dużej ilości cukrów niekorzystnie wpływa na stan skóry. Skóry zarówno na ciele jak i głowie. W ten sposób zbyt duża podaż cukrów powoduje zły stan włosów. 

Sebum, który jest wydzielany poprzez gruczoły łojowe i pokrywa włosy, pod wpływem cukrów zmienia swój skład. Dodatkowo jest także wydzielany w większej ilości. To powoduje zły stan włosów oraz szybkie ich przetłuszczanie się. 

Osoby, które w swojej diecie posiadają dużą ilość cukrów mają także problem z matowieniem oraz wypadaniem włosów. Dlatego aby zachować zdrowe i piękne włosy należy ograniczyć ich spożycie.

Tłuszcze

Kwasy Tłuszczowe Omega 3 należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem. 

Nienasycone Kwasy Tłuszczowe dzielą się na jednonienasycone oraz wielonienasycone. Każdy z nich pełni różne funkcje w organizmie. Kwasy Omega 3 oraz Omega 6 są przedstawicielami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo ważne jest zachowanie proporcji pomiędzy spożyciem kwasu Omega 3, a kwasu Omega 6. Kwasy te spożywane w proporcji 1:5 wykazują swoje najlepsze właściwości. 

Nienasycone kwasy Tłuszczowe mają duży wpływ na zdrowie włosów. Gruczoły łojowe wydzielają te kwasy, dzięki czemu odczyn skóry jest bardziej kwaśny, a to ogranicza rozwój bakterii. Kwas Omega 3 niweluje także wpływ negatywnego promieniowania słonecznego. Kwas ten wspomaga także rozwój zdrowych i mocnych włosów oraz chroni przed występowaniem łupieżu. Dodatkowo chroni włosy przed rozdwajającymi się końcówkami. 

Największe ilości kwasu Omega 3 możemy znaleźć w rybach morskich, orzechach włoskich, awokado, nasionach lnu, rzepaku czy soi. Wysoką zawartość kwasów Omega 3 zawiera także tran, który warto suplementować. Natomiast kwasy Omega 6 wystepują w wielu rodzajach olei, oliwie z oliwek, sezamie, pestkach dyni i słonecznika, awokado czy migdałach. 

Witaminy z grupy B

Witamina A inaczej znana jako Beta-karoten czy Retinol jest jedną z witamin piękna. Witamina A wpływa na procesy w całym organizmie. Na włosy jednak jej głównym działaniem jest pobudzanie wzrostu. Wpływa także na powstawanie dobrej jakości krwi, która odżywia włosy. Witamina A chroni włosy przed działaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych. 

Głównym źródłem retinolu jest tuńczyk, makrela, wątróbka, mleko, sery – najlepiej tłuste oraz masło. Beta-karoten znajduje się w zielonych, czerwonych oraz żółtych warzywach i owocach. Należy także pamiętać, aby spożywać produkty bogate w witaminę A z dodatkiem tłuszczy.

Witamina B5 Kwas pantotenowy, czyli witamina B5. Tak jak inne  witaminy z grupy B należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Kwas pantotenowy wpływa na podziały komórek macierzy włosa, ponieważ pobudza komórki wytwarzające keratynę. Dzięki temu witamina ta buduje oraz wzmacnia strukturę włosa. Witamina B5 wpływa na zmniejszenie siwienia włosów, poprzez jej wpływ na poprawę pigmentacji. Bierze także udział w tworzeniu sebum, które chroni włosy przed przesuszeniem. Dzięki temu nawilża włosy oraz chroni je przed działaniem niekorzystnych czynników środowiska. Zapewnia energię potrzebną do wzrostu włosów. 

Kwas pantotenowy występuje praktycznie we wszystkich składnikach odżywczych jakie spożywamy. Jednak najwięcej witaminy B5 znajduje się w: drożdżach, otrębach pszennych, orzechach, mięsie, brokułach, pomidorach, awokado, jakjkach, mleku, warzywach strączkowych, soczewicy, grzybach, w brązowym ryżu oraz pełnoziarnistym pieczywie.

Witamina B7 – Biotyna, czyli inaczej witamina B7 lub witamina H, należy do witamin z grupy B. Jest jednym z najważniejszych pierwiastków wpływających na stan zdrowia włosów, skóry oraz paznokci. 

Biotyna

Biotyna wchodzi w skład enzymów, które katalizują reakcje w naszym organizmie takie jak synteza cukrów, białek i lipidów.  

Dodatkowo biotyna jest źródłem siarki, która jest podstawowym budulcem keratyny, czyli głównego składnika włosów. To zapewnia dużą wytrzymałość włosów oraz ich sprężystość. 

Biotyna nazywana jest witaminą piękna, ponieważ wpływa na zdrowie zarówno włosów, skóry jak i  paznokci. Poprawiając metabolizm skóry, witamina ta wpływa na lepsze odżywienie mieszków włosowych, przez co przyspiesza wzrost włosów. Biotyna także wpływa na zmniejszenie wydzielania gruczołów łojowych. Ma także wpływ na pracę tarczycy, której zaburzenia mogą powodować wypadanie włosów.

Największa ilość biotyny znajduje się wątróbce, a także drożdżach. Dobrym źródłem tej witaminy są także orzechy, ziarna, jajka, tuńczyk, sardynki, łosoś, mięso czy soja, ciemny ryż, orzechy, mleko i sery, buraki oraz inne warzywa takie jak pomidory, kalafior i szpinak. 

Pozostałe witaminy

Witamina B9 – Kwas foliowy wpływa głównie na cebulki włosów. Ponieważ pobudza komórki macierzyste włosa do wytwarzania nowych komórek, tym samym przyczynia się do wzrostu oraz powstawania nowych włosów.

Kwas foliowy znajduje się między innymi w soczewicy, ciecierzycy, sałacie rzymskiej, brokułach, szpinaku, kalafiorze i burakach. 

Witamina C – inaczej znana jako kwas askorbinowy. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli chroni nasz organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które powodują niekorzystne zmiany w organizmie. Dzięki witaminie C włosy są bardziej elastyczne oraz mniej zniszczone.

Jej główne źródła to cytrusy takie jak pomarańcza, cytryna, mandarynka, grejpfrut, a także papryka, pomidor, papaja, brukselka i brokuł. 

Witamina E – jest jednym z antyoksydantów. Ma ona wpływ na zdrowie włosów, ponieważ poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Dzięki temu substancje odżywcze są efektywniej dostarczane poprzez krew do mieszków włosowych. 

Witaminę E można znaleźć w olejach, rybach i drobiu, migdałach, orzechach, kiełkach, szpinaku, pomidorach, płatkach owsianych i otrębach.

Minerały

Żelazo – jest istotnym składnikiem, który należy gościć w swojej diecie, aby zachować zdrowe i lśniące włosy. 

Żelazo jest związane z oddychaniem komórkowym. Oddychanie komórkowe dostarcza niezbędnej energii do wzrostu włosów. Żelazo, poprzez swój wpływ na specyficzny enzym, odpowiada za prawidłową budowę oraz termin wzrostu włosa. 

Tak jak i w innych przypadkach żelazo na początku dostarczane jest do większych organów naszego ciała, a następnie, pozostała reszta do włosów. Dlatego tak ważne jest systematyczne spożywanie tego pierwiastka w odpowiedniej ilości. 

Żelazo można spotkać w: jajkach, wołowinie, drożdżach, tłustych rybach, orzechach, warzywach strączkowych, pokrzywie, pietruszce, suszonych śliwkach, otrębach, burakach, pestkach dyni czy awokado. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać większej ilości żelaza niż wskazuje norma, ponieważ jest to szkodliwe dla zdrowia.

Cynk – Włosy są zbudowane z aminokwasów i to dzięki nim powstają. W organizmie kontroluje metabolizm aminokwasów, w związku z tym ma wpływ na prawidłowy wzrost włosów, poprzez wpływ na tworzenie keratyny. 

Poprawia także odporność oraz zapewnia ochronę komórek organizmu przed wolnymi rodnikami. Cynk wpływa na regulację pracy gruczołów łojowych, a także poprawia wchłanianie witaminy A. 

Znajduje się w wielu produktach, jednak spożywanie go razem z niektórymi substancjami niweluje jego dobroczynne działanie. Dlatego trzeba mieć na uwadze, że podczas spożycia nawet dużej ilości cynku zarówno ze słodyczami czy błonnikiem, nie zostanie on wchłonięty i mogą wystąpić duże niedobory. 

Cynk możemy odnaleźć w ostrygach, wątrobie wołowej, wątrobie cielęcej, mięsie duszonym, indyku pieczonym, cebuli a także groszku zielonym. Niestety bardzo ciężko jest zaspokoić dobową dawkę cynku, ponieważ jedynie ostrygi zawierają go więcej. W pozostałych produktach zawartość cynku jest znacznie mniejsza. 

Miedź – ma znaczny wpływ na nasze włosy, ponieważ poprzez wzmocnienie mostków dwusiarczkowych występujących we włosach, wpływa na wzmocnienie także ich struktury. 

Miedź ma także wpływ na powstawanie keratyny, czyli białka, z którego zbudowane są włosy. Dodatkowo miedź wpływa na kolor naszych włosów, ich sprężystość, odczyn skóry, a także proces starzenia się. 

Najlepszym źródłem miedzi jest wątróbka, orzechy włoskie, otręby, płatki owsiane, kakao, mięso i nabiał. 

Krzem – poprawia wytrzymałość oraz elastyczność włosów. Dodatkowo zwiększa także ich grubość. Bierze także udział podczas syntezy kolagenu, keratyny oraz elastyny, dzięki czemu wpływa na zdrowie skóry, włosów oraz paznokci. 

Poprawia stan włosów, zwiększa tempo ich wzrostu oraz zmniejsza ich wypadanie. 

Występuje w wielu owocach, warzywach, brązowym ryżu, chlebie razowym, ziemniakach, szpinaku, otrębach, płatkach owsianych, truskawkach, skrzypie polnym, czosnku oraz szczypiorze. 

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to inaczej antyoksydanty są to substancje, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie mają właściwości antyrakowe. 

Antyoksydanty dzieli się na egzogenne, czyli takie które są pobierane z pożywieniem oraz endogenne, czyli wytwarzane w organizmie człowieka. Antyoksydantami są między innymi karotenoidy, polifenole, witaminy C i E. 

Przeciwutleniacze wpływają na poprawę ukrwienia skóry, przez co zapewniają lepsze odżywienie mieszków włosowych, a to powoduje poprawę kondycji włosów. 

Największe źródła antyoksydantów znajdują się w zielonej herbacie, owocach – szczególnie w borówkach i jagodach, warzywach, orzechach, a także w winie, wątróbce, tuńczyku i jajkach. 

Pomimo dostarczenia do organizmu antyoksydantów w diecie należy także pamiętać o tym aby stymulować powstawanie przeciwutleniaczy endogennych. Dlatego należy pamiętać, żeby w diecie nie zabrakło ryb, szczególnie morskich, orzechów oraz nasion słonecznika. 

Zachowanie zbilansowanej diety oraz dbanie o zdrowy tryb życia jest bardzo ważne, ale należy pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar pierwiastków czy składników odżywczych powoduje znaczne uszczerbki na zdrowiu. Dlatego należy zachować umiar i spożywać zalecaną dzienną dawkę każdego z pierwiastków i składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *