
- Przeszczep włosów
- przez Redakcja MediTravel
Dieta na zdrowe włosy
Dieta na zdrowe włosy ? Czy to ma sens ? Jak dbać o włosy, aby były piękne, lśniące i zdrowe ?
Piękne, mocne i zdrowe włosy to marzenie każdego bez względu na płeć. Zdarza się jednak, że mimo intensywnej pielęgnacji i stosowania dobrej jakości kosmetyków, nie możemy się nimi pochwalić. Powodem tego jest to, że preparaty takie jak szampony, odżywki czy maski działają tylko na zewnętrzne części włosa, a to od wewnętrznych struktur w dużej mierze zależy kondycja i wygląd włosów. Wewnętrzna kondycja włosa to natomiast efekt tego, jakie składniki odżywcze się mu dostarcza. Te w dużej mierze czerpiemy z diety. Jaki więc powinien być jadłospis na zdrowe włosy?
Dieta na zdrowe włosy – czy warto ją stosować?
Nie ma co ukrywać, że wygląd włosów zależy od stanu zdrowia organizmu. Często problemy z włosami wynikają z anemii, niedoborów witamin, zakwaszenia organizmu, diet ubogiej w tłuszcze. Oznacza to jedno: to, co jemy, ma istotne znaczenie w dbaniu o włosy. Niedobory witamin i minerałów mogą spowodować wypadanie kosmyków, ich osłabienie, nadmierną łamliwość, brak blasku.
Jakiej diety potrzebują twoje włosy?
Włosy potrzebują diety bogatej w składniki takie jak białko, minerały i witaminy – przede wszystkim A, E oraz z grupy B. Warto pamiętać, że do niedoborów tych może dojść bardzo łatwo np. w przypadku większego stresu czy odchudzania.
Białko – najważniejszy składnik diety na włosy
Pełnowartościowe białko – to najważniejszy składnik dla włosów. To właśnie ono stanowi budulec dla kreatyny, substancji, która buduje włosy. Oznacza to, że bez właściwej ilości białka organizm nie jest w stanie budować nowych włosów, w miejsce tych naturalnie wypadających.
Niedobory białka powodują, że włosy są kruche, łamliwe, nadmiernie wypadają, są pozbawione blasku, a także może pojawić się łysienie rozlane. To, dlatego w jadłospisie na zdrowe włosy konieczne jest uwzględnienie produktów spożywczych z dużą ilością białka. To wysokiej jakości znajduje się w nabiale, mięsie i rybach. Na zdrowe włosy powinno się więc jeść dobrej jakości wędliny, mięso, kefir, jogurt, ryby.
Witaminy na włosy – co jeść, aby włosy nie wypadały?
W diecie na wypadanie włosów nie może również zabraknąć witamin. Te najważniejsze to:
Witaminy z grupy ACE
- Witamina A – jej zadaniem jest pobudzanie mieszków włosowych do wzrostu, oprócz tego witamina A poprawia skład chemiczny lipidów, które są wytwarzane przez gruczoły łojowe. Nawilża włosy i chroni je przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Brak witaminy A powoduje, że włosy stają się suche, łamliwe, podatne na rozdwajanie końcówek. Witamina A znajduje się w brokułach, dyni, owocach dzikiej róży, jarmużu, kapuście, marchewce, morelach, natce pietruszki, oleju z ryb, pieprzu zielonym i czerwonym, pomidorach, selerze, batatach, szpinaku, maśle, wątróbce, produktach mlecznych, pomarańczach, rzeżusze.
- Witamina C – bierze ona udział w syntezie kolagenu, poprawia krążenie w skórze głowy, jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym działanie wolnych rodników. W przypadku niedoborów witaminy C pogarsza się funkcjonalnie cebulek włosa, czyli miejsca, gdzie powstaje kreatyna. W efekcie włosy są łamliwe i rozdwajają się. Źródłem witaminy C jest czarna porzeczka, jagody, maliny, owoce cytrusowe, papryka, kapusta kiszona, natka pietruszki, jarmuż, szpinak.
- Witamina E – odpowiada za wzrost włosów przez stymulowanie podziałów komórkowych macierzy włosa. Zadaniem witaminy E jest również budowanie łodygi oraz neutralizowanie działania wolnych rodników. Jako silny przeciwutleniacz pozytywnie wpływa na nawilżenie włosów. Witamine E w dużych ilościach znaleźć możesz w jajach, maśle, orzechach, nasionach roślin oleistych (soja, słonecznik, dynia), pieczywie pełnoziarnistym, zielonych warzywach.
Witaminy z grupy B
- Witaminy z grupy B – największe znaczenie dla kondycji włosów mają witaminy B1, B2, B6. Uczestniczą one w procesach metabolicznych, które zachodzą w strukturach kosmyków, a także odgrywają ważną rolę w produkcji aminokwasów budujących włosy. Źródła witaminy B1: botwinka, buraki, mniszek lekarski, grejpfrut, szpinak. B2: botwinka, marchew, seler, zielony pieprz, jarmuż, pietruszka, szpinak. B6: marchew, cytryna, gruszki, ziemniaki, szpinak.
- Witamina B5 – Nazywana też kwasem pantotenowym. Jej zadaniem jest pobudzanie komórek budujących łodygę włosa do szybszego wytwarzania kreatyny. Witamina B5 wpływa również na sprężystość włosa, jego zdolność do absorpcji wody i utrzymania niezbędnej wilgotności. Witaminy B5 szukaj w fasoli, kapuście, kalafiorze, zielonych warzywach, pyłku pszczelim, mleczku pszczelim, cytrusach, rybach morskich
Biotyna na zdrowe włosy
Dieta na wypadanie włosów obowiązkowo powinna zabierać duże ilości produktów bogatych w witaminę B7, czyli biotynę. Jest ona odpowiedzialna za stymulowanie porostu włosów. Już 3 miesiące spożywania produktów bogatych w biotynę i suplementowanie nią diety pozwala na pojawienie się tzw. baby hair. Niedobory witaminy B7 przyczynią się do powstawania łupieżu i spowolnią pracę cebulek włosów. Biotynę dostarczysz wraz z żółtkami jajek, drożdżami, soją, soczewicą, ciecierzycą, fasolą, grzybami, surowym kakao, masłem orzechowym, orzechami ziemnymi.
Kwasy tłuszczowe omega 3
W diecie na wypadanie włosów bardzo ważną rolę odgrywają zdrowe tłuszcze. Mianem tych określa się kwasy omega 3. Występują one w oleju lnianym, oliwie, oleju z orzechów włoskich, oleju kokosowym, awokado. Już niewielka dawka kwasów omega 3 będzie chronić przed wypadaniem włosów i ich łamliwością. Dodatkowo zdrowe tłuszcze korzystnie wpłyną na porost włosów i odbudowę cebulek.
Minerały na zdrowe włosy
W diecie na piękne włosy nie może zabraknąć minerałów. Te najważniejsze to cynk, miedź, krzem. Ten pierwszy dba o skórę głowy i chroni przed nadmiernym wypadaniem kosmyków. Dobrym źródłem cynku będą nasiona i owoce dyni, migdałów oraz słonecznika. Krzem i miedź występują natomiast w rzodkiewce, skrzypie polnym, grubych kaszach i pełnoziarnistych zbożach. Uzupełnienie diety o te produkty poprawi kondycje włosów, a także zadba o prawidłową syntezę kolagenu.
Jod przyczynia się do szybszego porostu oraz naprawia włosy, czyniąc je mocnymi i odżywionymi. Żelazo zapobiega natomiast anemii, której skutki widoczne są na włosach, paznokciach i skórze. Ten pierwszy pierwiastek występuje w chudych rybach, owocach morza, brokułach, wodorostach m.in. spirulinie. Żelazo w dużych ilościach występuje natomiast w podrobach, nasionach roślin strączkowych, ziemniakach czy szpinaku, jarmużu i botwinie
Zdrowa dieta na włosy – kiedy nie pomaga?
Niestety nie zawsze zbilansowany jadłospis pozwoli poradzić sobie z nadmiernym wypadaniem włosów. Nawet najlepsza dieta nie jest lekiem na nadmiernym wypadaniem włosów. To można wyleczyć jedynie za pomocą przeszczepu włosów. Jest to obecnie najskuteczniejszą metodą walki z łysieniem. Skorzystać mogą z niej zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Jeśli więc zdrowa dieta i właściwa pielęgnacja czupryny nie pomagają, to zgłoś się do Meditravel. Pomożemy w organizacji przeszczepu wlosów w Turcji w najlepszej klinice znajdującej się w Stambule. Dzięki naszej pomocy nie tylko znowu będziesz mógł/a cieszyć się gęstymi włosami, ale i nie wydasz majątku. Przeszczep włosów z nami jest o 1/3 tańszy niż w Polsce.